top of page

Brihaspati Graha - Jupiter în Astrologia VedicăÎn Astrologia Vedică, actorii principali ai unei astrograme sunt cele nouă Grahas - Planete: Soarele, Luna, Mercur, Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. Fiecare Graha ocupă un anumit loc în cabinetul planetelor, are propriile caracteristici şi simbolistici şi guvernează una sau două zodii.


Pentru a creea o imagine uşor de înţeles a Grahas - Planetelor şi a relaţiilor dintre ele, sistemul planetar este văzut în astrologie ca o Curte Regală Celestiala. Imaginează-ţi planetele ca fiind personajele unei curţi regale, în care fiecare joacă un rol specific. Surya - Soarele este considerat Regele, Chandra - Luna este considerată Regina, Buddh - Mercur este Prinţul Moştenitor, Mangal - Marte este Comandantul Şef, Shukra - Venus este Ministru, Brihaspati - Jupiter este Ministru, Shani - Saturn reprezintă Servitorii, iar Rahu şi Ketu reprezintă Miliţia. Această poveste ne ajută să înţelegem în profunzime scena celestiala şi face totul mai uşor de amintit. În următoarea serie de articole, voi discuta despre fiecare Graha în parte, pentru a aduce înţelegere asupra complexităţii sistemului astrologic.


BrihaspatiA patra Graha pe care o explorăm Brihaspati - Jupiter. În cabinetul planetelor, Brihaspati este Ministru și mai este cunoscut şi că Gigantul Sistemului Solar, Protectorul Pământului sau Binefăcătorul Sistemului Solar. Brihaspati reprezintă Primul Guru - educaţie, celebrarea vieţii, poziţia în comunitate, înţelepciune, generozitate, fericire şi armonie. Poziţia sa în astrogramă, indică dorinţa noastră de a ne extinde pe plan material, de a duce o viaţă bună, relaţiile tradiţionale, copii, bunicii şi zonele în care putem experimenta expansiune în această viaţă.Brihaspati are o natură fixă, dar mai adaptabilă comparativ cu Surya sau Mangal, cu temperament blând, gentil, bucuros, radiant, Dosha Kapha, masculin, guvernează peste ziua de Joi (fr. Jeudi), peste zodiile Dhanu - Săgetător şi Meena -Pesti şi peste Bhavas - casele 2 - părinţi, familie, relaţii, 5 - eductie, copii, creativitate, 7 - relaţii tradiţionale, parteneriate, 9 - guru, spiritualitate, dharma şi 10 - cariera, figuri de autoritate, tatăl. Brihaspati este în exaltare - zodia în care se simte cel mai bine - în zodia Karka - Rac, Mooltrikona cea mai puternică poziţie - în zodia Săgetător şi este debilitat - cea mai slabă poziţie - în Makara - Capricorn. Dasha lui Brihaspati este lungă, blândă şi foarte activă pe plan material şi durează 16 ani. Această Dasha vine cu invitaţia de a fi generoşi, de a ne extinde dincolo de propria cultură, dincolo de noi înşine, de a creea pentru ceilalţi - pentru sinele extins.


Fiecare Graha - Planetă are valori înalte şi valori joase ce se pot exprima în viaţa noastră. Din valorile înalte ale lui Brihaspatil fac parte: optimismul, capacitatea de a manifesta, de a avea încredere, de a ne bucura, puterea de organizare, de a avea viziune înaltă, capacitatea de a celebra victoriile celorlalţi. Din valorile joase ale lui Brihaspatil fac parte: aroganţa, dogma religioasă, fanaticism, obsesia cu imaginea, acumulare, incapacitate de a învăţa.


Cum putem să aducem valorile înalte ale lui Brihaspati în interiorul şi în viaţa noastră? Brihaspati guvernează peste spaţii precum: spaţii de educare, de studiu, temple, instituţii religioase, ashramuri. Petrecând timp în aceste spaţii, calităţile înalte ale lui Brihaspati se vor intensifica în interiorul nostru. Purtarea de safir galben, citrin, topaz galben, aur galben, bronz sau a culorilor galben sau auriu, de asemenea intensifică energia lui Brihaspati. Pentru invocarea energiei jupitariene, invocăm ca zeitate pe Ganesha şi putem asculta şi cânta mantrele pentru Ganesha sau pentru Guru.


În relaţie cu celelalte Grahas - Planete, Brihaspati este prieten cu Soarele, Luna, Marte şi este neutru faţă de Saturn. Nu este prieten în mod natural cu ministrul Venus şi cu prinţul Mercur, pentru ca Venus este şi ea ministru şi, în acelaşi timp, este consilierul prinţului Mercur şi împreună îi pot pune în pericol poziţia de ministru, a lui Brihaspati. Aceasta este o imagine foarte mult simplificată a relaţiilor dintre planete, ele fiind mult mai complexe şi depinzând de o serie mare de factori.


În ceea ce priveşte Nakshatrele sau sub-zodiile, Brihaspati guvernează peste Purnavasu, aflată între Gemeni și Rac (20°00 Gemeni - 3°20 Rac), Vishaka, aflată între Balanță și Scorpion (20°00 Balanță - 3°20 Scorpion) şi Purva Bhadrapada, aflată între Vărsător și Pești (20°00 Vărsător - 3°20 Pești). Nakshatrele guvernate de Brihaspati, vor avea automat din calităţile jupitariene ale acestuia.


Fiecare Graha reprezintă un arhetip, spre a cărui valori înalte, fiecare dintre noi putem aspira şi pe care îl putem folosi ca model şi ghid în propria viaţă. Brihaspati reprezintă arhetipul Gurului, al profesorului, al protectorului. Este bine să cunoaştem valorile înalte ale acestuia şi să ţintim către ele, dar şi valorile joase, pentru a le putea recunoaşte în interiorul nostru şi pentru a ne autoregla. Grahas nu reprezintă cauze şi nu produc karma. Ele nu ne scriu destinul, ci doar deţin anumite tipuri de energii. Aceste energii noi le putem folosi în direcţii joase sau înalte. Tu eşti întotdeauna cel care decide.

Dacă vrei să afli poziția planetelor în astrograma personală și ce semnficații au acestea pentru tine, lasă-mi un mesaj pe rețelele de socializare sau un e-mail (maria_irina_irimescu@yahoo.com) și rezervă o citire Jyotish!


Om shanti!

Maria


0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page