top of page

Brihaspati Graha - Jupiter în Astrologia VedicăÎn Astrologia Vedică, actorii principali ai unei astrograme sunt cele nouă Grahas - Planete: Soarele, Luna, Mercur, Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. Fiecare Graha ocupă un anumit loc în cabinetul planetelor, are propriile caracteristici şi simbolistici şi guvernează una sau două zodii.


Pentru a creea o imagine uşor de înţeles a Grahas - Planetelor şi a relaţiilor dintre ele, sistemul planetar este văzut în astrologie ca o Curte Regală Celestiala. Imaginează-ţi planetele ca fiind personajele unei curţi regale, în care fiecare joacă un rol specific. Surya - Soarele este considerat Regele, Chandra - Luna este considerată Regina, Buddh - Mercur este Prinţul Moştenitor, Mangal - Marte este Comandantul Şef, Shukra - Venus este Ministru, Brihaspati - Jupiter este Ministru, Shani - Saturn reprezintă Servitorii, iar Rahu şi Ketu reprezintă Miliţia. Această poveste ne ajută să înţelegem în profunzime scena celestiala şi face totul mai uşor de amintit. În următoarea serie de articole, voi discuta despre fiecare Graha în parte, pentru a aduce înţelegere asupra complexităţii sistemului astrologic.


BrihaspatiA patra Graha pe care o explorăm Brihaspati - Jupiter. În cabinetul planetelor, Brihaspati este Ministru și mai este cunoscut şi că Gigantul Sistemului Solar, Protectorul Pământului sau Binefăcătorul Sistemului Solar. Brihaspati reprezintă Primul Guru - educaţie, celebrarea vieţii, poziţia în comunitate, înţelepciune, generozitate, fericire şi armonie. Poziţia sa în astrogramă, indică dorinţa noastră de a ne extinde pe plan material, de a duce o viaţă bună, relaţiile tradiţionale, copii, bunicii şi zonele în care putem experimenta expansiune în această viaţă.Brihaspati are o natură fixă, dar mai adaptabilă comparativ cu Surya sau Mangal, cu temperament blând, gentil, bucuros, radiant, Dosha Kapha, masculin, guvernează peste ziua de Joi (fr. Jeudi), peste zodiile Dhanu - Săgetător şi Meena -Pesti şi peste Bhavas - casele 2 - părinţi, familie, relaţii, 5 - eductie, copii, creativitate, 7 - relaţii tradiţionale, parteneriate, 9 - guru, spiritualitate, dharma şi 10 - cariera, figuri de autoritate, tatăl. Brihaspati este în exaltare - zodia în care se simte cel mai bine - în zodia Karka - Rac, Mooltrikona cea mai puternică poziţie - în zodia Săgetător şi este debilitat - cea mai slabă poziţie - în Makara - Capricorn. Dasha lui Brihaspati este lungă, blândă şi foarte activă pe plan material şi durează 16 ani. Această Dasha vine cu invitaţia de a fi generoşi, de a ne extinde dincolo de propria cultură, dincolo de noi înşine, de a creea pentru ceilalţi - pentru sinele extins.


Fiecare Graha - Planetă are valori înalte şi valori joase ce se pot exprima în viaţa noastră. Din valorile înalte ale lui Brihaspatil fac parte: optimismul, capacitatea de a manifesta, de a avea încredere, de a ne bucura, puterea de organizare, de a avea viziune înaltă, capacitatea de a celebra victoriile celorlalţi. Din valorile joase ale lui Brihaspatil fac parte: aroganţa, dogma religioasă, fanaticism, obsesia cu imaginea, acumulare, incapacitate de a învăţa.