top of page

Buddh Graha - Mercur în Astrologia VedicăÎn Astrologia Vedică, actorii principali ai unei astrograme sunt cele nouă Grahas - Planete: Soarele, Luna, Mercur, Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. Fiecare Graha ocupă un anumit loc în cabinetul planetelor, are propriile caracteristici şi simbolistici şi guvernează una sau două zodii.


Pentru a creea o imagine uşor de înţeles a Grahas - Planetelor şi a relaţiilor dintre ele, sistemul planetar este văzut în astrologie ca o Curte Regală Celestiala. Imaginează-ţi planetele ca fiind personajele unei curţi regale, în care fiecare joacă un rol specific. Surya - Soarele este considerat Regele, Chandra - Luna este considerată Regina, Buddh - Mercur este Prinţul Moştenitor, Mangal - Marte este Comandantul Şef, Shukra - Venus este Ministru, Brihaspati - Jupiter este Ministru, Shani - Saturn reprezintă Servitorii, iar Rahu şi Ketu reprezintă Miliţia. Această poveste ne ajută să înţelegem în profunzime scena celestiala şi face totul mai uşor de amintit. În următoarea serie de articole, voi discuta despre fiecare Graha în parte, pentru a aduce înţelegere asupra complexităţii sistemului astrologic.


Buddh


Buddh sau Mercur este prinţul cabinetului planetelor și prin urmare deţine calităţile specifice unui prinţ: este tânăr, dual, cu natură schimbătoare, nu are gen sau reprezintă ambele genuri, este Tridoshic, adică reprezintă toate cele trei doshe (Vatta, Pita, Kapha), guvernează peste ziua de miercuri, peste zodiile Gemeni şi Fecioară şi, fiind simbol al comunicării şi al exprimării de sine, guvernează peste casele 2 şi 10. Zodia de exaltare al lui Buddh este aceeaşi ca zodia de Mooltrikona, şi anume Fecioară. Punctul de debilitare al lui Buddh se află în zodia opusă Fecioarei, zodia Peşti. Ca dasha, Dasha lui durează 17 ani, este blândă şi, pentru ca Buddh este o planetă care absoarbe foarte uşor energiile din jurul său, Bhukti sau perioadele de sub-dasha, au o influenţă mult mai mare, decât în cazul altor planete. Invitaţia dashei lui Buddh este să ne corectăm intelectul, să accesăm informaţia corectă şi să continuan să învăţăm.


Buddha sau Mercur este reprezentant al tuturor formelor de comunicare, reprezintă intelectul nostru, capacitatea de a genera înţeles şi de a ne organiza gândurile şi capacitatea noastră de a învăţa şi de învăţa pe ceilalţi mai departe. Buddh reprezintă spiritul de copil, pe care ni-l menţinem treaz prin învăţare şi dezvoltare continue. Buddh reprezintă şi tot ce înseamnă tehnologia comunicării, comerţ, antreprenoriat şi fraţii, surorile şi prietenii noștri apropiaţi. Buddh are ca valori înalte: un intelect înalt, capacitate de a influenţa prin cuvinte, capacitate de adaptare înaltă, capacitate de a lua decizii, de a avea claritate, capacitate înaltă de a învăţa şi de a corecta intelectul, multifatetare şi simţ al umorului dezvoltat. Între valorile joase ale acestuia se află: dificultăţi în comunicare, ţinerea cu dinţii de puncte de vedere incorecte, ignoranţă mascată ca inteligenţă, un mod de gândire reducţionist, incapacitate de a lua decizii, intelect arogant, obsesie cu conexiuni superficiale şi obsesie cu networking, inabilitate de exprimare de sine, sensibilitate crescută şi rupere de realitate.Pentru a accesa valorile înalte ale lui Buddh, este recomandat să petrecem timp în spaţii precum spaţii tech, spaţii de comunicare şi broadcasting, spaţii de comerţ, şcoli şi instituţii educaţionale. De asemenea, pentru Buddh, putem purta Smarald că piatră preţioasă, peridot verde şi turmalină verde ca pietre semipreţioase, şi bronz, alamă sau aur împreună cu pietre preţioase, ca metale. Culoare prin care intensificăm energia mercuriană este verdele, zeitatea reprezentată de Buddh este chiar Buddha, dar şi zeiţă înţelepciunii, a învăţatului, a muzicii şi artei Saraswati. Mantrele lui Buddha şi a lui Saraswati, invocă de asemenea, calităţile înalte ale lui Buddh.