“Puterea forţelor spirituale în univers – cât este ea de activă peste tot! Invizibilă pentru ochi, impalpabilă pentru simţuri, ea e inerentă tuturor lucrurilor, şi nimic nu scapă influenţei sale” – Confucius
Jyotish sau Astrologia Vedică este una dintre ştiinţele supreme, ce provin din tradiţia Vedică. ”Jyoti” se traduce ca ”lumină”, iar ”ish” ca ”sacru”, ”divin”, Jyotish însemnând ”lumină divină” sau ”ştiinţa luminii”. Aceasta este o tradiţie predominant orală, veche de peste 3000 de ani, ale cărei idei apar pentru primele dăţi menţionate în Rigveda, Atharvaveda, Yajurveda şi mai târziu în Upanishade. Jyotish este o parte integrală a cunoştinţelor despre Sinele Suprem conţinute de Vedas şi ne ajută să înţelegem expresia individuală a Sinelui nostru pe parcursul acestei vieţi, în lumea materială.
Cei ce studiază domenii precum Yoga, Ayurveda sau Jyotish, se referă la ele ca fiind ştiinţe. Iar aici trebui să menţionez faptul că, în cultura Vedică - Hindusă, definiţia conceptului de „ştiinţă” este în oarecare măsură diferită faţă de cea din Vest. Atât în cultura Vedica-Hindusa, cât şi în cultura Vestică, ”ştiinţa” însemna cunoaştere, înţelegere, investigaţie şi cuantificare. Cultura Vestică priveşte ştiinţa ca examinarea fenomenelor observabile ce pot fi verificate prin măsurarea şi colectarea de date. Însă cultura Vedica-Hindusa acceptă ca fiind la fel de valide şi experienţele interioare omului, acestea fiind de fapt sursele primare de cunoaştere şi înţelegere. Prin urmare, în continuare mă voi referi la Jyotish ca fiind ştiinţa.
Astrologia Jyotish predatează Astrologia Vestică şi are numeroase puncte comune cu aceasta, însă şi o serie de diferenţieri. În continuare vom intra în profunzimea a ceea ce înseamnă Jyotish şi vom discuta asemănările şi diferenţele sale cu Astrologia Vestică.
Sistemul Sideral și Sistemul Tropical
În primul rând, Jyotish este un sistem Sideral, şi nu Tropical, precum cel al astrologiei Vestice. În sistemul Sideral zodiile se calculează după poziţia fixă a stelelor pe cer, iar la cel Tropical se calculează în funcţie de echinocţiul de primăvară în emisfera Nordică. Ceea ce înseamnă că cele două sisteme nu sunt fixe unul faţă de celălalt, diferenţa dintre ele crescând cu fiecare an, în acest moment fiind o diferenţă de 24 de grade între ele. Ce înseamnă asta mai exact? Înseamnă că zodiile în sistemul Jyotish sunt decalate faţă de cele din sistemul vestic. De exemplu, dacă eşti născut pe 28 August, în astrologia vestică vei avea Soarele în Fecioară, iar în astrologia Jyotish vei avea Soarele în Leu. Nici unul dintre sisteme nu este mai presus sau mai prejos decât celălalt, ci trebuie doar să înţelegem că sunt sisteme diferite de gândire.
Actorii principali - Grahas
Mergând mai departe, actorii principali pe cerul cosmic conform Jyotish, sunt cele nouă Grahas, adică Planete: Surya - Soarele, Chandra - Luna, Mangal - Marte, Shukra - Venus, Buddh - Mercur, Brihaspati - Jupiter, Shani - Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. În citirea unei astrograme, Grahas ocupă locul central, împreună cu Lagna - Ascendentul. Fiecare dintre Grahas şi Lagna, reprezintă o anumită latură a ceea ce ne face pe noi să fim fiinţe umane, aici pe acest Pământ.
Ce înseamnă asta? Să luăm ca exmplu topul trei al celor mai importanţi factori într-o astrogramă: Lagna (ascendentul), Chandra (Luna), şi Surya (Soarele). Lagna reprezintă grupul de stele - Zodia - care se afla la orizontul estic în momentul naşterii şi este dat de oră şi minutul naşterii. Lagna reprezintă sufletul în forma lui pură, în momentul intrării în corpul fizic, corpul, trăsăturile generale de caracter şi, în tradiţia Jyotish, este cel mai important aspect într-o astrogramă. Imediat, pe locul doi (sau chiar pe locul 1 în cazurile în care nu se cunoaşte ascendentul) este Chandra (Luna) care reprezintă lumea noastră interioară, emoţiile noastre, perspectiva internă asupra vieţii şi mintea. La fel ca mintea şi emoţiile noastre, Chandra este planeta care absoarbe cel mai mult şi mai uşor energiile din jurul sau: energia zodiei şi a casei în care se află, a planetelor conjuncte sau în aspect, etc. Pe al treilea loc, este Surya (Soarele) care reprezintă starea generală de sănătate, puterea generală a sufletului, rolurile pe care le-am putea avea în această viaţă şi domeniile vieţii în care putem străluci.
Poate că aţi observat, că nu am menţionat planetele Neptun, Uranus şi Pluto. Aceasta este pentru că Jyotish nu lucrează cu aceste planete, în special atunci când se fac citiri ale indivizilor, deoarece sunt considerate planete generaţionale, adică energia lor au efecte la nivel de generaţii şi mult mai puţin la nivel de individ.
Rashis - Zodiile
Rashis este denumirea zodiilor, care sunt 12 şi aceleaşi ca şi în astrologia Vestică. Rashis sunt subdivizate în ceea ce se numesc Nakshatras. Nakshatras sunt considerate subzodii şi pentru a le înţelege mai bine putem face un exerciţiu de imaginaţie: imaginează-ţi zodiile ca fiind case, iar Nakshatrele ca fiind camerele acelor case. Camerele sunt fiecare diferite între ele, însă camerele din aceeaşi casă au o energie generală asemănătoare. Zodiile măsoară 30 de grade pe arcul celestial, iar o Nakshatra măsoară 13 grade şi 20 de minute, ceea ce înseamnă că sunt 27 de nakshatras în total. Importanţă deosebită o poartă Nakshatra în care se afla Lagna - Ascendentul şi cea în care se află Chandra - Luna. Fiecare Nakshatra are mai departe patru Padas, subdiviziuni, acestea fiind în număr de 108. 108 este un număr divin, reprezentând întreaga creeatie şi se regăseşte în mod repetitiv pretutindeni în universul nostru (o mala are 108 mărgele, distanţa dintre Soare şi Luna este diamentrul lor x 108, Soarele are diametrul de 108 ori cât cel al Pământului, etc).
Bhavas - Casele
Bhavas sau casele sunt şi ele tot în număr de 12 şi reprezintă părţi, domenii din viaţa noastră, începând cu casa 1 - Lagna Bhava (casa ascendentului) care reprezintă intrarea sufletului în corp, corpul, personalitatea și viața în linii mari, şi sfârşind cu casa 12, care reprezintă sfârşituri, pierderi, cheltuieli. Fiecare faţetă a vieţii este inclusă în aceste 12 case. Iar fiecărei case îi corespunde o zodie. Ceea ce înseamnă că toţi avem toate cele 12 zodii în astrograma noastră şi că nu suntem doar zodia în care se află Soarele la momentul naşterii noastre. În Bhavas sunt aşezate planetele, iar poziţia caselor determină şi relaţiile dintre planete - Grahas.
Dashas - un sistem unic
Probabil cea mai mare diferenţă dintre Jyotish şi Astrologia Vestică este reprezentată de existenţa Dashelor în sistemul Jyotish. Sistemul Dashelor este un sistem de 120 de ani, din care câte un anumit număr de ani este guvernat pe rând de fiecare dintre cele 9 Grahas - Planete. Dasha se calculează în funcţie de Nakshatra Chandrei (a Lunii). La fel ca fiecare Rashi (Zodie), şi fiecare Nakshatra este guvernată de câte o Graha - Planetă. Asta însemnând că, de exemplu, dacă ai Luna în Nakshtra Bharani, care este guvernată de Venus, atunci şi Dasha ta la naştere este Dasha lui Venus.
Care este totuşi importanţă acestor Dashe şi ce ne spun ele? Dashele ne spun care este energia predominantă în orice moment din viaţă. Spre exemplu, dacă în acest moment eşti în Dasha lui Jupiter, vei simţi energia lui Jupiter predominant în viaţa ta, în toate aspectele ei. Dasha lui Jupiter durează 16 ani şi vine cu o energie optimistă, de expansiune, de bunăstare, pe parcursul ei putem experimenta promovări şi avansări în carieră, acumulare de bunuri materiale şi imobiliare, este o perioadă blândă şi hrănitoare. Pe de altă parte, Dasha următoarea celei a lui Jupiter, este Dasha lui Saturn, de 19 ani, care are o energie mult mai greoaie, vine cu lecţii multe şi deseori dure, ne forţează să mergem cu atenţia mai mult în interior şi să acordăm o mai mare importanţă valorilor şi principiilor noastre interne.
Dashele activează de asemenea şi Bhavas - Casele în care planeta Dashei se află în astrogramă sau pe care le guvernează; adică aduc mai mult focus şi energie asupra anumitor domenii ale vieţii.
Şi Dashele au subdiviziuni, principala Dasha numindu-se Maha Dasha (Marea Dasha), care este divizată în Antardasha şi Pratyantar Dasha. Toate acestea ne oferă informaţii despre darurile şi lecţiile pe care ni le aduc perioadele următoare ale vieţii noastre şi ne ajută astfel să ne pregătim să le primim şi să le confruntăm corespunzător.
O unealtă incredibil de puternică, Jyotish îţi oferă o nouă perspectivă asupra călătoriei tale în această viaţă şi o înţelegere supremă a curgerii timpului. Printr-o citire Jyotish poţi afla schiţa Sinelui tău, vei avea mai multă claritate asupra evenimentelor importante trecute din viaţa ta, vei înţelege care sunt resursele cu care ai venit în această viaţă, de unde provine abundența din viața ta, care sunt posibilităţile pentru prezent şi viitor şi ce fel de energii te aşteaptă în viitor.
Multe ar mai fi de spus despre această ştiinţă străveche, însă sper că am reuşit să te fac curios/curioasă prin acestă introducere. Dacă ţi-ai dori să aflii mai multe despre Grahas, Rashis, Bhavas şi Dashas, lasă-mi un mesaj şi te voi invita să participi la ***Workshop Jyotish gratuit***, în care vom putea explora în detaliu Astrologia Jyotish şi vom răspunde tuturor întrebărilor.
Dacă doreşti să primeşti o ***Citire Astrologică Jyotish*** lasă-mi de asemenea un mesaj şi îţi voi oferi toate detaliile necesare.
Liber arbitru sau Predeterminism?
La final voi încheia cu o întrebare sau o dilemă, care apare imediat ce apare discuţia despre astrologie: Dacă stelele şi planetele sunt fixate într-un loc pe cer la momentul naşterii noastre, asta înseamnă că toată viaţa noastră este dictată de stele şi este deja decisă? Mai există sau nu liber arbitru? Înseamnă că tot ce e bun sau rău în viaţa noastră este predeterminat de stele? Aceste întrebări sunt foarte interesante şi cu bucurie aş răspunde la ele, însă o las pentru următorul articol, cel de faţă cuprinzând deja destulă informaţie şi fiind destul de lung. Dacă vrei să scriu şi despre acest subiect, lasă-mi un comentariu sau un mesaj.
Om shanti,
Maria
”Un copil se naşte în ziua şi la ora la care razele celeste sunt în armonie matematică cu karma sa individuală. Horoscopul său este un portret, provocându-l şi relevând trectutul său inalterabil şi rezultatele sale viitoare probabile.” - Sri Paramahamsa Yogananda
Comments