top of page

Introducere în Astrologia Jyotish

Actualizată în: 18 nov. 2021“Puterea forţelor spirituale în univers – cât este ea de activă peste tot! Invizibilă pentru ochi, impalpabilă pentru simţuri, ea e inerentă tuturor lucrurilor, şi nimic nu scapă influenţei sale” – Confucius

Jyotish sau Astrologia Vedică este una dintre ştiinţele supreme, ce provin din tradiţia Vedică. ”Jyoti” se traduce ca ”lumină”, iar ”ish” ca ”sacru”, ”divin”, Jyotish însemnând ”lumină divină” sau ”ştiinţa luminii”. Aceasta este o tradiţie predominant orală, veche de peste 3000 de ani, ale cărei idei apar pentru primele dăţi menţionate în Rigveda, Atharvaveda, Yajurveda şi mai târziu în Upanishade. Jyotish este o parte integrală a cunoştinţelor despre Sinele Suprem conţinute de Vedas şi ne ajută să înţelegem expresia individuală a Sinelui nostru pe parcursul acestei vieţi, în lumea materială.

Cei ce studiază domenii precum Yoga, Ayurveda sau Jyotish, se referă la ele ca fiind ştiinţe. Iar aici trebui să menţionez faptul că, în cultura Vedică - Hindusă, definiţia conceptului de „ştiinţă” este în oarecare măsură diferită faţă de cea din Vest. Atât în cultura Vedica-Hindusa, cât şi în cultura Vestică, ”ştiinţa” însemna cunoaştere, înţelegere, investigaţie şi cuantificare. Cultura Vestică priveşte ştiinţa ca examinarea fenomenelor observabile ce pot fi verificate prin măsurarea şi colectarea de date. Însă cultura Vedica-Hindusa acceptă ca fiind la fel de valide şi experienţele interioare omului, acestea fiind de fapt sursele primare de cunoaştere şi înţelegere. Prin urmare, în continuare mă voi referi la Jyotish ca fiind ştiinţa.

Astrologia Jyotish predatează Astrologia Vestică şi are numeroase puncte comune cu aceasta, însă şi o serie de diferenţieri. În continuare vom intra în profunzimea a ceea ce înseamnă Jyotish şi vom discuta asemănările şi diferenţele sale cu Astrologia Vestică.

Sistemul Sideral și Sistemul Tropical

În primul rând, Jyotish este un sistem Sideral, şi nu Tropical, precum cel al astrologiei Vestice. În sistemul Sideral zodiile se calculează după poziţia fixă a stelelor pe cer, iar la cel Tropical se calculează în funcţie de echinocţiul de primăvară în emisfera Nordică. Ceea ce înseamnă că cele două sisteme nu sunt fixe unul faţă de celălalt, diferenţa dintre ele crescând cu fiecare an, în acest moment fiind o diferenţă de 24 de grade între ele. Ce înseamnă asta mai exact? Înseamnă că zodiile în sistemul Jyotish sunt decalate faţă de cele din sistemul vestic. De exemplu, dacă eşti născut pe 28 August, în astrologia vestică vei avea Soarele în Fecioară, iar în astrologia Jyotish vei avea Soarele în Leu. Nici unul dintre sisteme nu este mai presus sau mai prejos decât celălalt, ci trebuie doar să înţelegem că sunt sisteme diferite de gândire.Actorii principali - Grahas

Mergând mai departe, actorii principali pe cerul cosmic conform Jyotish, sunt cele nouă Grahas, adică Planete: Surya - Soarele, Chandra - Luna, Mangal - Marte, Shukra - Venus, Buddh - Mercur, Brihaspati - Jupiter, Shani - Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. În citirea unei astrograme, Grahas ocupă locul central, împreună cu Lagna - Ascendentul. Fiecare dintre Grahas şi Lagna, reprezintă o anumită latură a ceea ce ne face pe noi să fim fiinţe umane, aici pe acest Pământ.

Ce înseamnă asta? Să luăm ca exmplu topul trei al celor mai importanţi factori într-o astrogramă: Lagna (ascendentul), Chandra (Luna), şi Surya (Soarele). Lagna reprezintă grupul de stele - Zodia - care se afla la orizontul estic în momentul naşterii şi este dat de oră şi minutul naşterii. Lagna reprezintă sufletul în forma lui pură, în momentul intrării în corpul fizic, corpul, trăsăturile generale de caracter şi, în tradiţia Jyotish, este cel mai important aspect într-o astrogramă. Imediat, pe locul doi (sau chiar pe locul 1 în cazurile în care nu se cunoaşte ascendentul) este Chandra (Luna) care reprezintă lumea noastră interioară, emoţiile noastre, perspectiva internă asupra vieţii şi mintea. La fel ca mintea şi emoţiile noastre, Chandra este planeta care absoarbe cel mai mult şi mai uşor energiile din jurul sau: energia zodiei şi a casei în care se află, a planetelor conjuncte sau în aspect, etc. Pe al treilea loc, este Surya (Soarele) care reprezintă starea generală de sănătate, puterea generală a sufletului, rolurile pe care le-am putea avea în această viaţă şi domeniile vieţii în care putem străluci.