top of page

Rahu & Ketu Grahas - Nodul de Nord și Nodul de Sud în Astrologia Vedică

Actualizată în: 8 apr. 2022În Astrologia Vedică, actorii principali ai unei astrograme sunt cele nouă Grahas - Planete: Soarele, Luna, Mercur, Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. Fiecare Graha ocupă un anumit loc în cabinetul planetelor, are propriile caracteristici şi simbolistici şi guvernează una sau două zodii.


Pentru a creea o imagine uşor de înţeles a Grahas - Planetelor şi a relaţiilor dintre ele, sistemul planetar este văzut în astrologie ca o Curte Regală Celestiala. Imaginează-ţi planetele ca fiind personajele unei curţi regale, în care fiecare joacă un rol specific. Surya - Soarele este considerat Regele, Chandra - Luna este considerată Regina, Buddh - Mercur este Prinţul Moştenitor, Mangal - Marte este Comandantul Şef, Shukra - Venus este Ministru, Brihaspati - Jupiter este Ministru, Shani - Saturn reprezintă Servitorii, iar Rahu şi Ketu reprezintă Miliţia. Această poveste ne ajută să înţelegem în profunzime scena celestiala şi face totul mai uşor de amintit. În următoarea serie de articole, voi discuta despre fiecare Graha în parte, pentru a aduce înţelegere asupra complexităţii sistemului astrologic.


Rahu & KetuCe este important de știut despre Rahu și Ketu, este ca ele nu sunt în sine corpuri astrale, ci sunt punctele imaginare la care se formează eclipsele solare și lunare. Prin urmare, Rahu și Ketu, întotdeauna vor fi diametral opuse una față de cealalaltă, ocupând case și zodii opuse.

Rahu sau Nodul de Nord și Ketu sau Nodul de Sud, reprezintă in cabinetul planetelor miliția.

Rahu și Ketu au o natură schimbabilă, nu au gen și nu au zile ale săptămânii peste care guvernează. În ceea ce privește zodiile, cele două noduri nu guvernează peste nicio zodie, însă Rahu este puternic în zodiile Taur și Gemeni, cu Mooltrikona în Gemeni, și slab în Scorpion și Săgetător, iar Ketu este puternic în Scorpion și Săgetător, cu Mooltrikona in Scorpion, și slab în Taur și Gemeni. Există, însă, multe dezbateri în ceea ce privește zodiile și punctele de exhaltare, mooltrikona și debilitare alea acestor grahas.


Rahu are ca dosha Vatta (spațiu-aer), iar dasha guvernată de el, aduce foarte mult aer, mișcare, expansiune, creativitate, dar si neliniște, anxietate, lipsă de concentrare. Invitația dashei sale este să ne conectăm profund cu intuiția noastră, să învațăm să privim imaginea de ansamlbu, să privim dincolo de noi, să mergem să exploram și să învățăm să râdem.


Ketu are ca dosha Pitta (foc-apă), iar dasha pe care o guvernează poate aduce mult foc, evenimente neașteptate, explozivitate, expansiune, detașare, transformare, dar și atașamente puternice, ură de sine și negare de sine. Invitația dashei sale este să mergem în interior, sa învățăm să ne detașăm, să transcendem și să avem grijă de corpul nostru fizic, Ketu acționând foarte mult și la nivelul corpului fizic.


Nefiind corpuri astrale de sine stătătoare, Rahu și Ketu au energii foarte efemere si ele preiau foarte mult din energia depozitorului lor, adică planeta care guverneză zodia în care ele se află, si, de asemenea, influențează puternic la rândul lor, depozitorul lor. Prin urmare, și dashele lor vor prelua foarte mult din calitățile depozitorului lor. De exemplu, dacă ai Rahu în astrograma ta în zodia Leu, dasha lui Rahu va avea calitățile Soarelui, Soarele guvernând zodia Leu.