top of page

Rahu & Ketu Grahas - Nodul de Nord și Nodul de Sud în Astrologia Vedică

Actualizată în: 8 apr. 2022În Astrologia Vedică, actorii principali ai unei astrograme sunt cele nouă Grahas - Planete: Soarele, Luna, Mercur, Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. Fiecare Graha ocupă un anumit loc în cabinetul planetelor, are propriile caracteristici şi simbolistici şi guvernează una sau două zodii.


Pentru a creea o imagine uşor de înţeles a Grahas - Planetelor şi a relaţiilor dintre ele, sistemul planetar este văzut în astrologie ca o Curte Regală Celestiala. Imaginează-ţi planetele ca fiind personajele unei curţi regale, în care fiecare joacă un rol specific. Surya - Soarele este considerat Regele, Chandra - Luna este considerată Regina, Buddh - Mercur este Prinţul Moştenitor, Mangal - Marte este Comandantul Şef, Shukra - Venus este Ministru, Brihaspati - Jupiter este Ministru, Shani - Saturn reprezintă Servitorii, iar Rahu şi Ketu reprezintă Miliţia. Această poveste ne ajută să înţelegem în profunzime scena celestiala şi face totul mai uşor de amintit. În următoarea serie de articole, voi discuta despre fiecare Graha în parte, pentru a aduce înţelegere asupra complexităţii sistemului astrologic.


Rahu & KetuCe este important de știut despre Rahu și Ketu, este ca ele nu sunt în sine corpuri astrale, ci sunt punctele imaginare la care se formează eclipsele solare și lunare. Prin urmare, Rahu și Ketu, întotdeauna vor fi diametral opuse una față de cealalaltă, ocupând case și zodii opuse.

Rahu sau Nodul de Nord și Ketu sau Nodul de Sud, reprezintă in cabinetul planetelor miliția.

Rahu și Ketu au o natură schimbabilă, nu au gen și nu au zile ale săptămânii peste care guvernează. În ceea ce privește zodiile, cele două noduri nu guvernează peste nicio zodie, însă Rahu este puternic în zodiile Taur și Gemeni, cu Mooltrikona în Gemeni, și slab în Scorpion și Săgetător, iar Ketu este puternic în Scorpion și Săgetător, cu Mooltrikona in Scorpion, și slab în Taur și Gemeni. Există, însă, multe dezbateri în ceea ce privește zodiile și punctele de exhaltare, mooltrikona și debilitare alea acestor grahas.


Rahu are ca dosha Vatta (spațiu-aer), iar dasha guvernată de el, aduce foarte mult aer, mișcare, expansiune, creativitate, dar si neliniște, anxietate, lipsă de concentrare. Invitația dashei sale este să ne conectăm profund cu intuiția noastră, să învațăm să privim imaginea de ansamlbu, să privim dincolo de noi, să mergem să exploram și să învățăm să râdem.


Ketu are ca dosha Pitta (foc-apă), iar dasha pe care o guvernează poate aduce mult foc, evenimente neașteptate, explozivitate, expansiune, detașare, transformare, dar și atașamente puternice, ură de sine și negare de sine. Invitația dashei sale este să mergem în interior, sa învățăm să ne detașăm, să transcendem și să avem grijă de corpul nostru fizic, Ketu acționând foarte mult și la nivelul corpului fizic.


Nefiind corpuri astrale de sine stătătoare, Rahu și Ketu au energii foarte efemere si ele preiau foarte mult din energia depozitorului lor, adică planeta care guverneză zodia în care ele se află, si, de asemenea, influențează puternic la rândul lor, depozitorul lor. Prin urmare, și dashele lor vor prelua foarte mult din calitățile depozitorului lor. De exemplu, dacă ai Rahu în astrograma ta în zodia Leu, dasha lui Rahu va avea calitățile Soarelui, Soarele guvernând zodia Leu.


În mitologia vedelor, Rahu și Ketu reprezintă șarpele demon Svarbhanu care a băut din elixirul imortalității - amrita, înainte să îi vină rândul, ceea ce l-a înfuriat pe Lordul Vishnu, care i-a tăiat apoi capul lui Svarbhanu. Însă demonul băuse deja din nectarul imortalității și prin urmare, nu putea muri. De atunci, Rahu este capul demonului, iar Ketu este corpul, două enitități diferite. Ambele reprezintă karma într-o astrogramă și acolo unde sunt poziționate vor aduce un anumit nivel de opoziție și probleme.


Rahu, capul șarpelui celestial, acționează ca o lupă ce mărește, acolo unde este așezat în astrogramă, va aduce creștere, mișcare, schimbare. Rahu reprezintă karma acumulată în această viață, tărâmuri îndepărtate, cunoaștere de peste mări și țări, capacitatea noastră de a oferi și tendințele noastre demonice, dar și cele dumnezeiești.


Ketu, corpul șarpelui celestial, acționează ca o lupă ce micșorează, acolo unde este poziționat în astrogramă, aducând descreștere, limitare, stagnare, pierdere. Pierderea adusă de Ketu, aduce cu sine oportunitatea de detașare completă de această viață și de transcendere. Ketu reprezintă karma acumulată în vieți trecute, capacitatea de a fi spirituali și capacitatea de a primi.Pentru a accesa valorile înalte ale lui Rahu este bine să petrecem timp în locuri străine și în locuri în care îi putem servi pe ceilalți, în special centre de reabilitare. Ca zeități și mantre pe care le putem folosi pentru Rahu, se numără Chamunda Mantra, Garuda Mantra, zița Durga și mantrele sale, mantra Gayatri, Kalbheru Mantra. Pentru a accesa valorile înalte ale lui Ketu este bine să petrecem timp locuri retrase, peșteri, locuri de meditație și locuri în care îi putem servi pe ceilalți. Pentru Ketu o invocăm pe Kali, Durga, Chamunda și Parvati. Rahu guvernează peste piatra Hasonit, iar Ketu peste Ochiul Pisicii și Ochiul Tigrului, însă nu este recomandat să lucrăm cu acestea, energia lui Rahu și Ketu fiind mult prea instabilă.


În relație cu celelalte planete, Rahu se aliază cu Soarele și afectează puternic Luna si Jupiter, iar Ketu se aliază cu Luna și Marte si afectează puternic orice planetă lângă care se afla, daca Ketu nu se află în unul dintre zodiile în care este considerat in exhaltare, Scoprion sau Săgetător.Rahu guvernează trei nakshatre: Ardra din Gemeni (6°40 - 20°00), Swati din Balanță (6°40 - 20°00) și Shatabishak din Vărsător (6°40 - 20°00). Ketu guvernează peste prima nakshatra Ashwani din Berbec (0°00 - 13°20), Magha din Leu (0°00 - 13°20) și Mula din Săgetător (0°00 - 13°20). Nakshatrele guvernate de Rahu, respectiv Ketu, vor avea automat din calităţile acestora.
Fiecare Graha reprezintă un arhetip, spre a cărui valori înalte, fiecare dintre noi putem aspira şi pe care îl putem folosi ca model şi ghid în propria viaţă. Rahu și Ketu reprezinta miliția, forțele karmice, punctele în care vom experimenta creștere, respectiv descreștere, punctele în care vom experimenta neclaritate și instabilitate, capacitatea noastră de a oferi și de primi, de a fi expansivi și de a explora lumea și de a ne detașa de lume și de a merge in interior. Este bine să cunoaştem valorile înalte ale acesteia şi să ţintim către ele, dar şi valorile joase, pentru a le putea recunoaşte în interiorul nostru şi pentru a ne autoregla. Grahas nu reprezintă cauze şi nu produc karma. Ele nu ne scriu destinul, ci doar deţin anumite tipuri de energii. Aceste energii noi le putem folosi în direcţii joase sau înalte. Tu eşti întotdeauna cel care decide.Dacă vrei să afli poziția planetelor în astrograma personală și ce semnficații au acestea pentru tine, lasă-mi un mesaj pe rețelele de socializare sau un e-mail (maria_irina_irimescu@yahoo.com) și rezervă o citire Jyotish!


Om shanti!

Maria0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page