top of page

Chandra Graha - Luna în Astrologia VedicăÎn Astrologia Vedică, actorii principali ai unei astrograme sunt cele nouă Grahas - Planete: Soarele, Luna, Mercur, Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. Fiecare Graha ocupă un anumit loc în cabinetul planetelor, are propriile caracteristici şi simbolistici şi guvernează una sau două zodii.


Pentru a creea o imagine uşor de înţeles a Grahas - Planetelor şi a relaţiilor dintre ele, sistemul planetar este văzut în astrologie ca o Curte Regală Celestiala. Imaginează-ţi planetele ca fiind personajele unei curţi regale, în care fiecare joacă un rol specific. Surya - Soarele este considerat Regele, Chandra - Luna este considerată Regina, Buddh - Mercur este Prinţul Moştenitor, Mangal - Marte este Comandantul Şef, Shukra - Venus este Ministru, Brihaspati - Jupiter este Ministru, Shani - Saturn reprezintă Servitorii, iar Rahu şi Ketu reprezintă Miliţia. Această poveste ne ajută să înţelegem în profunzime scena celestiala şi face totul mai uşor de amintit. În următoarea serie de articole, voi discuta despre fiecare Graha în parte, pentru a aduce înţelegere asupra complexităţii sistemului astrologic.


Chandra


A doua Graha, despre care voi discuta, este Chandra - Luna, care dintre planete este considerată cea mai importantă, atunci cand citim o astrograma. În cabinetul planetelor, Chandra ocupă locul Reginei. Chandra mai poarta si numele de Soma - nectarul imortalitatii. Chandra reprezinta conceptul Mamei si relatia cu Divinul Feminin, mintea și emoțiile noastre. Pozitia Chandrei in astrograma, indica capacitatea noastra de a primi, unde ne simtim “acasa”, natura noastra sociala si statusul social.


Chandra are o natura schimbătoare, fluidă, absorbantă, cu temperament calm, bland, Dosha Kapha, gen feminin, guvernează peste ziua de luni (Mon-Day), peste zodia Karka - Rac și peste Bhava - casa 4 - mama, copilăria, mintea. Chandra este in exaltare - zodia în care se simte cel mai bine - în zodia Vrishaba - Taur, Mooltrikona - cea mai puternică poziţie - în zodia Rac şi este debilitată - cea mai slabă poziţie - în zodia Vrishchika - Scorpion. Dasha Chandrei este de 10 ani și este gentilă, calmă, nutritivă. În Dasha Lunii avem oportunitatea de a merge în interior și de a ne cunoaște si stabiliza mintea și emoțiile.


Fiecare Graha - Planetă are valori înalte şi valori joase ce se pot exprima în viaţa noastră. Din valorile înalte ale Chandrei fac parte: blândețea, calmul, adaptabilitate, senzitivitate, receptivitate, intuitie ascutita, vindecare, empatie, capacitatea de a hrăni și de a fi hrănit. Din valorile joase ale Chandrei fac parte: emoții instabile, ganduri excesive, obsesii și adicții, confuzie, ura de sine, probleme în relații, probleme în relația cu mama sau cu Divinul Feminin.