top of page

Chandra Graha - Luna în Astrologia Vedică



În Astrologia Vedică, actorii principali ai unei astrograme sunt cele nouă Grahas - Planete: Soarele, Luna, Mercur, Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. Fiecare Graha ocupă un anumit loc în cabinetul planetelor, are propriile caracteristici şi simbolistici şi guvernează una sau două zodii.


Pentru a creea o imagine uşor de înţeles a Grahas - Planetelor şi a relaţiilor dintre ele, sistemul planetar este văzut în astrologie ca o Curte Regală Celestiala. Imaginează-ţi planetele ca fiind personajele unei curţi regale, în care fiecare joacă un rol specific. Surya - Soarele este considerat Regele, Chandra - Luna este considerată Regina, Buddh - Mercur este Prinţul Moştenitor, Mangal - Marte este Comandantul Şef, Shukra - Venus este Ministru, Brihaspati - Jupiter este Ministru, Shani - Saturn reprezintă Servitorii, iar Rahu şi Ketu reprezintă Miliţia. Această poveste ne ajută să înţelegem în profunzime scena celestiala şi face totul mai uşor de amintit. În următoarea serie de articole, voi discuta despre fiecare Graha în parte, pentru a aduce înţelegere asupra complexităţii sistemului astrologic.


Chandra


A doua Graha, despre care voi discuta, este Chandra - Luna, care dintre planete este considerată cea mai importantă, atunci cand citim o astrograma. În cabinetul planetelor, Chandra ocupă locul Reginei. Chandra mai poarta si numele de Soma - nectarul imortalitatii. Chandra reprezinta conceptul Mamei si relatia cu Divinul Feminin, mintea și emoțiile noastre. Pozitia Chandrei in astrograma, indica capacitatea noastra de a primi, unde ne simtim “acasa”, natura noastra sociala si statusul social.


Chandra are o natura schimbătoare, fluidă, absorbantă, cu temperament calm, bland, Dosha Kapha, gen feminin, guvernează peste ziua de luni (Mon-Day), peste zodia Karka - Rac și peste Bhava - casa 4 - mama, copilăria, mintea. Chandra este in exaltare - zodia în care se simte cel mai bine - în zodia Vrishaba - Taur, Mooltrikona - cea mai puternică poziţie - în zodia Rac şi este debilitată - cea mai slabă poziţie - în zodia Vrishchika - Scorpion. Dasha Chandrei este de 10 ani și este gentilă, calmă, nutritivă. În Dasha Lunii avem oportunitatea de a merge în interior și de a ne cunoaște si stabiliza mintea și emoțiile.


Fiecare Graha - Planetă are valori înalte şi valori joase ce se pot exprima în viaţa noastră. Din valorile înalte ale Chandrei fac parte: blândețea, calmul, adaptabilitate, senzitivitate, receptivitate, intuitie ascutita, vindecare, empatie, capacitatea de a hrăni și de a fi hrănit. Din valorile joase ale Chandrei fac parte: emoții instabile, ganduri excesive, obsesii și adicții, confuzie, ura de sine, probleme în relații, probleme în relația cu mama sau cu Divinul Feminin.


Cum putem să aducem valorile înalte ale Chandrei în interiorul şi în viaţa noastră? Chandra guvernează peste spaţii precum: corpuri de apă, în special mări si oceane, temple, centre de vindecare. Petrecând timp în aceste spaţii, calităţile înalte ale Chandrei se vor intensifica în interiorul nostru. Purtarea de perle, piatra lunii, aur alb sau argint sau a alb și crem, de asemenea intensifică energia Chandrei. Pentru invocarea energiei lunare, invocăm ca zeitate pe Krishna sau Parvati şi putem asculta şi cânta mantrele lor.


În ceea ce priveşte relaţiile cu celelalte Grahas - Planete, Chandra se înţelege bine cu soțul sau - Soarele, atâta timp cât nu este aproape de el, în aceeaşi casă, este neutră față de fiul său - Mercur, este foarte buna prietena cu miniștrii - Jupiter şi Venus şi nu este prietena cu cu comandantul şef - Marte, servitorii - Saturn şi cu miliţia - Rahu si Ketu. Aceasta este o imagine foarte mult simplificată a relaţiilor dintre planete, ele fiind mult mai complexe şi depinzând de o serie mare de factori.


În ceea ce priveşte Nakshatrele sau sub-zodiile, cum îmi place să le numesc, Chandra guvernează peste Rohini din Taur (10°00 - 23°20), Hasta din Fecioara (10°00 - 23°20) și Sravana din Capricorn (10°00 - 23°20). Nakshatrele guvernate de Chandra, vor avea automat din calităţile lunare ale acesteia.


Fiecare Graha reprezintă un arhetip, spre a cărui valori înalte, fiecare dintre noi putem aspira şi pe care îl putem folosi ca model şi ghid în propria viaţă. Chandra reprezintă arhetipul reginei, al mamei, al divinului feminin. Este bine să cunoaştem valorile înalte ale acesteia şi să ţintim către ele, dar şi valorile joase, pentru a le putea recunoaşte în interiorul nostru şi pentru a ne autoregla. Grahas nu reprezintă cauze şi nu produc karma. Ele nu ne scriu destinul, ci doar deţin anumite tipuri de energii. Aceste energii noi le putem folosi în direcţii joase sau înalte. Tu eşti întotdeauna cel care decide.


Dacă vrei să afli poziția planetelor în astrograma personală și ce semnficații au acestea pentru tine, lasă-mi un mesaj pe rețelele de socializare sau un e-mail (maria_irina_irimescu@yahoo.com) și rezervă o citire Jyotish!


Om shanti!

Maria

0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page