top of page

Corporate Yoga - Yoga la locul de muncăYoga este o practică ce acoperă toate aspectele vieţii şi oferă tehnici şi metode de aducere a mai multă conştientizare şi prezenţă la toate nivelurile fiinţei şi în toate domeniile de activitate ale unei persoane. Prin urmare, principiile yogăi pot fi aplicate şi la locul de muncă, aducând numeroase beneficii atât angajatului, cât şi angajatorului şi întregii companii.


În prezent, există o creştere uriaşă în bolile cronice (boli cardiace, diabet, cancer, dureri de spate cronice, depresie, obezitate, etc.), numeroase comportamente dăunătoare organizaţiilor (comportamente necivilizate, comportamente insidioase și jignitoare, subminare socială, furt de bunuri ale companiei, acte de distrugere, vandalism și sabotaj, abuz de substanțe și comportamente necivilizate împotriva colegilor angajați), conflicte interpersonale, conflicte între viaţă personală şi locul de muncă şi o lipsă acută de leadership spiritual. Toate acestea sunt recunoscute ca fiind precursori ai recesiunii globale şi ai lipsei de armonie la locul de muncă. În aceste situaţii, yoga este aleasă ca soluţie de către numeroase companii de succes, pentru a aduce bunăstare şi excelență în mediul corporate.Yoga este mult mai mult decât exerciții şi relaxare. Yoga este un program holistic de optimizare a sănătăţii minţii şi a corpului, şi, în cadrul organizaţiilor, este dovedit că reduce absenteismul, creşte spiritul de echipă, creşte angajamentul, motivaţia, satisfacţia la locul de muncă şi creşte stima de sine a anagajaților. Corporate Yoga sau yoga la birou îmbunătăţeşte capacitatea de a manageria situaţiile stresante, creşte capacitatea de concentrare, îmbunătăţeşte performanţa şi productivitatea la locul de muncă, îmbunătăţeşte relaţiile, iar la nivel fizic, îmbunătăţeşte postura, eliberează tensiunea din corp acumulată datorită menţinerii îndelungate a aceleiaşi posturi, ameliorează simptomele bolilor cronice şi ajută la managerierea acestor boli.


Yoga, înainte de toate, creşte capacitatea de a fi - mindful - prezent. Studiile au arătat o corelaţie negativă între creşterea capacităţii de a fi prezent şi nivelul de stres perceput. Meditaţia şi exerciţiile de creştere a prezenţei, ameliorează emoţiile negative (tristeţe, furie, frică, etc) şi cresc emoţiile pozitive (bucurie, iubire, bunătate, siguranţă, mulţumire, etc), acestea din urmă aducând automat după ele o creştere a productivităţii, a moralului, a creativităţii, a performanţei, a integrării sociale, a capacităţii de a lua decizii, a acceptării de sine, a satisfacţiei faţă de viaţă şi multe altele.O sesiune de corporate yoga poate lua diverse forme. Poate consta în exerciţii de minfulness, exerciţii de respiraţie, posturi de yoga, afirmaţii pozitive, exerciţii de relaxare, etc. De asemenea, sesiunile de corporate yoga se pot ajusta foarte uşor în funcţie de spaţiul şi timpul avut la dispoziţie.


Un studiu făcut în anul 2011, asupra angajaţilor unei universităţi britanice, după doar şase săptămâni cu câte o şedinţă de 60 de minute de yoga pe săptămână, angajaţii raportează o creştere a sentimentului de minte clară, a calmului, euforiei, energiei, încrederii, creştere a satisfacţiei şi a sentimentului de scop şi creştere a încrederii în sine în situaţiile stresante. Ca acest studiu, există multe altele şi voi lăsa link către câteva dintre ele mai jos.