top of page

Shani Graha - Saturn în Astrologia Vedică



În Astrologia Vedică, actorii principali ai unei astrograme sunt cele nouă Grahas - Planete: Soarele, Luna, Mercur, Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. Fiecare Graha ocupă un anumit loc în cabinetul planetelor, are propriile caracteristici şi simbolistici şi guvernează una sau două zodii.


Pentru a creea o imagine uşor de înţeles a Grahas - Planetelor şi a relaţiilor dintre ele, sistemul planetar este văzut în astrologie ca o Curte Regală Celestiala. Imaginează-ţi planetele ca fiind personajele unei curţi regale, în care fiecare joacă un rol specific. Surya - Soarele este considerat Regele, Chandra - Luna este considerată Regina, Buddh - Mercur este Prinţul Moştenitor, Mangal - Marte este Comandantul Şef, Shukra - Venus este Ministru, Brihaspati - Jupiter este Ministru, Shani - Saturn reprezintă Servitorii, iar Rahu şi Ketu reprezintă Miliţia. Această poveste ne ajută să înţelegem în profunzime scena celestiala şi face totul mai uşor de amintit. În următoarea serie de articole, voi discuta despre fiecare Graha în parte, pentru a aduce înţelegere asupra complexităţii sistemului astrologic.


Shani



Shani sau Saturn reprezintă servitorii şi masele de oameni, în cabinetul planetelor. Shani are o natură dură, fixă şi înceată, ca gen poate fi neutru sau masculin, dosha sa este Vatta, guvernează peste ziua de sâmbătă, peste zodiile Capricorn şi Vărsător şi peste casele 6, 8 şi 12, toate fiind case ale umbrelor, ale opoziţiilor, cele două din urmă fiind şi case ale spiritualităţii. Zodia de exaltare a lui Shani este Balanţă, Mooltrikona se află în Vărsător şi este debilitată în zodia Berbec. În ceea ce priveşte dasha guvernată de Shani, aceasta este de 19 ani şi este o dasha ce ne poate duce înspre transcenderea egoului, ne poate duce mult în interiorul nostru şi ne poate împinge spre a fi din ce în ce mai conştienţi sau ne poate aduce foarte multă uscăciune, o minte blocată în trecut, un simţ de falsă încredere şi un ego puternic, asta în funcţie de alegerile noastre. Invitaţia lui Shani şi a dashei sale este să transcendem tărâmul relativ, să accesăm conştiinţa lui Shiva şi să trăim un lume, însă să nu ne identificăm cu aceasta.


Shani sau Saturn reprezintă cel de-al Treilea Guru, cel care serveşte, cel care rătăceşte, reprezintă de asemenea şi Karma noastră, problemele nerezolvate, durerea şi supărarea. Transcenderea sinelui, detaşamentul, capacitatea de a fi singuri, disciplină, capacitatea de a servi, de a merge dincolo de cultură proprie şi maturitatea sufletului sunt calităţi înalte ale lui Shani. Frustrarea, izolarea, limitarea, depresia, melancolia, dominarea minţii negative, pesimismul, conflictul şi rănirea celorlalţi sunt câteva dintre valoril joase pe care energia lui Shani le poate exprima.


Dintre toate transitele planetare, întoarcerea lui Saturn (întoarcerea lui Saturn în zodia în care a fost la momentul naşterii tale) este cel mai dificil transit planetar. Întoarcerea lui Saturn are loc o dată la aproximativ 27-29 de ani şi durează aproximativ 2-3 ani. Acest tranzit vine cu lecţii foarte dure, Saturn fiind cel de-al Treilea Guru, însă este important să ştim că toate aceste lecţii, provocări şi opoziţii dure, au ca scop să ne facă să creştem, să evolum, să transcendem egoul. Prima întoarcere a lui Shani are loc în jurul vârstei de 28 de ani, iar a doua în jur de 56 de ani. Poate ai observat din proprie experienţă că aceste vârste sunt foarte transformatoare în viaţa unui om. Prima întoarcere a lui Saturn are cel mai mare impact, iar a doua, deşi mai subtilă, coincide cu ceea ce numim ”criza vârstei de mijloc”.


Pentru a accesa valorile înalte ale lui Shani, este bine să petrecem timp în zone cu munţi mari, în locuri de pelerinaj, în locaţii istorice, situri arheologice, în centre de învăţare spirituală sau în locuri în care putem servi pe ceilalţi. Ca metale putem purta fier sau argint, ca pietre preţioase putem purta safire albastre, smaralde sau diamante, iar ca pietre semipreţioase, ametist şi lapis lazuli. Lui Shani îi place culoare negru, este reprezentat de zeul Shiva, cunoscut şi ca Distrugătorul, de zeiţa Kali, zeiţa timpului şi a morţii, şi de Yama, zeul morţii. Shani este reprezentat de aceste zeităţi ce simbolizează moartea, pentru că Shani şi conceptul morţii, în traditita vedică, nu se referă la moartea fizică, ci la moartea egoului, care este necesară pentru aflarea adevăratei noastre naturi, a adevărului suprem şi pentru transcendere. Invocarea lui Shiva, Kali sau Yama, vor spori calităţile înalte ale lui Shani, în interiorul nostru.


În ceea ce priveşte relaţiile cu restul planetelor, Shani - servitorii şi masele de oameni - are o relaţie bună cu ministrul Venus şi cu prinţul Mercur, este neutru faţă de ministrul Jupiter şi este în relaţie de antipatie cu regele Soare, regina Lună, comandantul şef Marte şi cu o parte din miliţie, Rahu.


În ceea ce priveşte Nakshatrele sau sub-zodiile, Shani guvernează peste Pushyami, din Rac (3°20 - 16°40), Anuradha, din Scorpion (3°20 - 16°40) şi ultima Uttarabhadra, din Peşti (3°20 - 16°40). Nakshatrele guvernate de Shani, vor avea automat din calităţile saturniene ale acestuia.


Fiecare Graha reprezintă un arhetip, spre a cărui valori înalte, fiecare dintre noi putem aspira şi pe care îl putem folosi ca model şi ghid în propria viaţă. Shani reprezinta servitorii si masele de oameni, reprezinta karma, problemele, provocarile, dar si spiritualitatea, capacitatea de a merge dincolo de limitele proprii si de limitele propriei culturi, capacitatea de a merge dincolo de ego si de a ne gasi si cunoaste adevarata noastra natura infinita si eterna. Este bine să cunoaştem valorile înalte ale acesteia şi să ţintim către ele, dar şi valorile joase, pentru a le putea recunoaşte în interiorul nostru şi pentru a ne autoregla. Grahas nu reprezintă cauze şi nu produc karma. Ele nu ne scriu destinul, ci doar deţin anumite tipuri de energii. Aceste energii noi le putem folosi în direcţii joase sau înalte. Tu eşti întotdeauna cel care decide.


Dacă vrei să afli poziția planetelor în astrograma personală și ce semnficații au acestea pentru tine, lasă-mi un mesaj pe rețelele de socializare sau un e-mail (maria_irina_irimescu@yahoo.com) și rezervă o citire Jyotish!


Om shanti!

Maria


0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page