top of page

Shani Graha - Saturn în Astrologia VedicăÎn Astrologia Vedică, actorii principali ai unei astrograme sunt cele nouă Grahas - Planete: Soarele, Luna, Mercur, Marte, Venus, Jupiter, Saturn, Rahu - Nodul de Nord şi Ketu - Nodul de Sud. Fiecare Graha ocupă un anumit loc în cabinetul planetelor, are propriile caracteristici şi simbolistici şi guvernează una sau două zodii.


Pentru a creea o imagine uşor de înţeles a Grahas - Planetelor şi a relaţiilor dintre ele, sistemul planetar este văzut în astrologie ca o Curte Regală Celestiala. Imaginează-ţi planetele ca fiind personajele unei curţi regale, în care fiecare joacă un rol specific. Surya - Soarele este considerat Regele, Chandra - Luna este considerată Regina, Buddh - Mercur este Prinţul Moştenitor, Mangal - Marte este Comandantul Şef, Shukra - Venus este Ministru, Brihaspati - Jupiter este Ministru, Shani - Saturn reprezintă Servitorii, iar Rahu şi Ketu reprezintă Miliţia. Această poveste ne ajută să înţelegem în profunzime scena celestiala şi face totul mai uşor de amintit. În următoarea serie de articole, voi discuta despre fiecare Graha în parte, pentru a aduce înţelegere asupra complexităţii sistemului astrologic.


ShaniShani sau Saturn reprezintă servitorii şi masele de oameni, în cabinetul planetelor. Shani are o natură dură, fixă şi înceată, ca gen poate fi neutru sau masculin, dosha sa este Vatta, guvernează peste ziua de sâmbătă, peste zodiile Capricorn şi Vărsător şi peste casele 6, 8 şi 12, toate fiind case ale umbrelor, ale opoziţiilor, cele două din urmă fiind şi case ale spiritualităţii. Zodia de exaltare a lui Shani este Balanţă, Mooltrikona se află în Vărsător şi este debilitată în zodia Berbec. În ceea ce priveşte dasha guvernată de Shani, aceasta este de 19 ani şi este o dasha ce ne poate duce înspre transcenderea egoului, ne poate duce mult în interiorul nostru şi ne poate împinge spre a fi din ce în ce mai conştienţi sau ne poate aduce foarte multă uscăciune, o minte blocată în trecut, un simţ de falsă încredere şi un ego puternic, asta în funcţie de alegerile noastre. Invitaţia lui Shani şi a dashei sale este să transcendem tărâmul relativ, să accesăm conştiinţa lui Shiva şi să trăim un lume, însă să nu ne identificăm cu aceasta.


Shani sau Saturn reprezintă cel de-al Treilea Guru, cel care serveşte, cel care rătăceşte, reprezintă de asemenea şi Karma noastră, problemele nerezolvate, durerea şi supărarea. Transcenderea sinelui, detaşamentul, capacitatea de a fi singuri, disciplină, capacitatea de a servi, de a merge dincolo de cultură proprie şi maturitatea sufletului sunt calităţi înalte ale lui Shani. Frustrarea, izolarea, limitarea, depresia, melancolia, dominarea minţii negative, pesimismul, conflictul şi rănirea celorlalţi sunt câteva dintre valoril joase pe care energia lui Shani le poate exprima.


Dintre toate transitele planetare, întoarcerea lui Saturn (întoarcerea lui Saturn în zodia în care a fost la momentul naşterii tale) este cel mai dificil transit planetar. Întoarcerea lui Saturn are loc o dată la aproximativ 27-29 de ani şi durează aproximativ 2-3 ani. Acest tranzit vine cu lecţii foarte dure, Saturn fiind cel de-al Treilea Guru, însă este important să ştim că toate aceste lecţii, provocări şi opoziţii dure, au ca scop să ne facă să creştem, să evolum, să transcendem egoul. Prima întoarcere a lui Shani are loc în jurul vârstei de 28 de ani, iar a doua în jur de 56 de ani. Poate ai observat din proprie experienţă că aceste vârste sunt foarte transformatoare în viaţa unui om. Prima întoarcere a lui Saturn are cel mai mare impact, iar a doua, deşi mai subtilă, coincide cu ceea ce numim ”criza vârstei de mijloc”.