top of page

Ce este Yoga? / What is Yoga?


योग

[scroll for English]

Ce este Yoga? Primesc intrebarea aceasta foarte des. Sau mai degraba ”Ce e yoga asta?”

Conform definitiei din manualul cursului de instructor de yoga, si definitia care imi place personal cel mai mult, pentru ca prinde esenta acestei practici, yoga este o stiinta veche de mii de ani, care cauta sa aduca in echilibru mintea, corpul si spiritul.

Cum functioneaza mai exact? Ce inseamna asta? sunt alte intrebari pe care le primesc des.

In primul rand, yoga nu este un sport. Subliniez - Nu este un sport. Partea fizica este cea mai vizibila, cea mai usor de accesat si in mare parte din cazuri, prima parte cu care o persoana are contact din tot ceea ce inseamna yoga. Gandeste-te la la posturile din yoga ca la varful vizibil al unui iceberg - sub apa exista exponential mai multa gheata in comparatie varful de la suprafata.

Yoga inseamna mult mai mult decat posturi ce par imposibile. Probabil toate stilurile de yoga din lume (si ”probabil” inseamna ”foarte posibil”) se ghideaza dupa sistemul lui Patanjali sau yoga lui Patanjali. Cine e Patanjali? Este un om care a trait cu peste 2200 de ani in urma si care a fost primul ce a sistematizat yoga. Din milioanele de invatarturi yoghine, el a reusit sa compuna un sistem scurt si simplu, ce curpinde intreaga profunzime a yogai.

Conform lui Patanjali, yoga are opt piloni:

  • Yamas - reguli etice, morale

  • Niyamas - valori interne, personale

  • Asanas - posturile

  • Pranayama - respiratia

  • Pratyahara - retragerea simturilor; canalizarea lor catre interior

  • Dharana - concentratia

  • Dhyana - meditatia

  • Samadhi - uniunea

Yamas sunt in numar de cinci:

  • non-violenta - sa nu faci rau niciunei fiinte. Aste incluzandu-te si pe tine insuti si rasfrangandu-se asupra oricarui aspect al vietii, oricare ar fi acesta. De exemplu, orice gand ca meriti ceva rau sau ca nu esti destul se incadreaza aici.

  • adevarul, non-falsitate. Pe langa adevarul in relatie cu alte persoane, este la fel de important sa fim sinceri si cu noi insine. De cate ori nu te-ai mintit? De cate ori ti-ai spus ca vrei ceva, cand de fapt nu vroiai? Sau ca ai nevoie de ceva, cand nu aveai?

  • sa nu furi. Aceasta este si una dintre cele 10 prounci din crestinism. Multi dintre noi am crescut cu aceasta regula, dar cati o punem in aplicare atunci cand nu este vorba de lucruri materiale?

  • castitate, fidelitate, restrictie sexuala. Aceasta regula pune in dificultate multi proaspeti yoghini, atunci cand o aud pentru prima oara. Ce inseamna mai exact? Mai ales intr-o lume in care sexul vinde si este peste tot? Inseamna sa te respecti pe tine si persoana de langa tine; inseamna sa nu te lasi condus de pofte si dorinte, la fel ca in cazul celorlalte Yamas. Toate aceste infranari ale dorintelor au un scop, pe care il vei descoperi citind mai departe.

  • non-atasament sau detasare. Aceasta este probabil cea mai eliberatoare ca senzatie oferita. Sa nu fii atasat de persoane, de obiective, de vicii, de comportamente, iti ofera un sentiment de libertate neegalat. Nefiind atasat, pacea ta interioara nu poate fi stricata de nimic exterior sau interior. Necesita multa practica si vine la pachet cu toate celelalte Yamas, insa odata ce ii simti gustul, va fi de neuitat.

Niyamas sunt tot in numar de cinci:

  • puritate - curatenia corpului, a gandurilor, a vorbelor. Ce inseamna curatenia corpului? Stii vorba ”corpul meu, templul meu”? Avem un singur corp, care ne mentine in viata si ne ajuta sa ne atingem obiectivele. Trebuie iubit si respectat. Vorba cu templul este cat se poate de adevarata. Aceeasi puritate trebuie sa o avem si in ganduri. Stii legea atractiei, ce gandesti aia primesti? Exista carti intregi pe acest subiect; nu voi dezvolta mai departe. Si puritatea vorbelor - cuvintele ranesc, starnesc, pornesc, creeaza. Au o putere foarte mare. Ai grija ce eliberezi in Univers, pentru ca se va intoarce la tine.

  • acceptare - a tot ceea ce este. Bun, rau, enervant, stresant, deprimant, devastator, sclipitor, imbucurator, iubitor. Nu te lupta cu ceea ce nu poti controla. Si in viata asta nu te poti controla decat pe tine, asta daca esti norocos si reusesti. Accepta, impaca-te cu ceea ce este. Impaca-te cu adevarul.

  • persistenta, perseverenta, austeritate - in tot ceea ce faci, nu te da batut, nu face excese.

  • studiul de sine, introspectia - pentru a fi unul dintre norocosii care se pot controla, nu o poti faci in niciun alt mod, in afara de a te cunoaste. Universul exterior este infinit, la fel ca si cel interior. Nu te teme si scufunda-te!

  • contemplarea lui Dumnezeu, oricare ar fi El.

Acum urmeaza posturile. Dupa t