Saptamana trecuta, Dana Tupa, de la Purna Yoga, mi-a luat un interviu despre ce inseamna yoga pentru mine, cum mi-a schimbat viata si despre practica mea de yoga. Doresc sa multumesc pe aceasta cale, Danei Tupa si Purna Yoga pentru interviu! Iar pe tine te invit sa lecturezi articolul.
”Am inceput sa practic yoga in anul 2016. In acea perioada treceam printr-o depresie urata, aveam stari puternice de anxietate si imi era foarte greu sa vad frumusetea vietii.
Dupa ce am incercat mai multe metode de a iesi din starea de depresie si anxietate, am dat intamplator peste o carte in care se discuta si despre yoga. Mi-am spus ca nu are ce sa strice daca incerc si yoga. Si asta am facut!
Am inceput initial sa practic acasa, de 2-3 ori pe saptamana, cate 15 minute. Doar 15 minute pe zi, de asane. Si am vazut rezultate rapid, desi foarte subtile.
Mi-am dat seama ca doar am incercat oceanul cu degetul, ca in spatele posturilor intortocheate si incomfortabile si in spatele respiratiilor profunde se afla un intreg univers, iar asta m-a facut sa imi doresc sa descopar mai mult.
Yoga mi-a schimbat viata total!
De curand am fost intrebata: “Crezi ca ce faci tu acolo, la yoga, a schimbat lumea in care traiesti?”. Raspunsul este ca, faptul ca eu practic yoga nu a schimbat lumea cu mare lucru, insa a schimbat total modul in care eu vad lumea si felul in care ma raportez la ea.
De multe ori sunt intrebata: “Si chiar poti sa opresti tot vartejul de ganduri si sentimente care umbla constant prin mintea umana?” si mereu le raspund: nu, mintea este facuta sa gandeasca tot timpul; asta este treaba ei!
Dar poti opri atasamentul si aversiunea pe care o simti fata de fiecare gand sau sentiment. Poti sa faci doi pasi inapoi, sa te centrezi, sa vezi imaginea de ansamblu si sa nu te mai lasi afectat de mintea-maimuta.
Yoga mi-a oferit echilibru mental si emotional, inainte de toate! De asemenea sunt si numeroase beneficii fizice: cresterea masei musculare, cresterea mobilitatii articulatiilor, o digestie mult mai buna, un tonus fizic excelent (cand esti in depresie tot corpul pare sa te doara si sa fie intepenit) si mult mai multa pofta de viata.
Acum, in comparatie cu viata mea de dinainte de yoga, nu mai am acelasi job, nu mai am aceleasi obiceiuri zilnice, nu mai am aceleasi sabloane negative de gandire, relatiile cu familia si cei din jur s-au schimbat radical, am eliminat foarte multe aspecte negative din viata mea si am creeat in jurul meu un mediu mult mai calm, mai stabil, mai onest si in care pot sa cresc si sa ma dezvolt, sa imi urmez dharma.
Practica mea yoga nu este doar zilnica, ci incerc ca orice fac sa am acea stare yoghina, de prezenta, de conexiune cu sinele si cu momentul prezent.
Partea de practica fizica o fac cam de 5-6 ori pe saptamana, iar meditatie, exercitii de respiratie si kriyas zilnic.
Insa nu e de ajuns sa faci o practica de 1 ora pe zi, iar in restul zilei sa fi total deconectat de starea yoghina. Daca ceea ce inveti pe salteluta, in timpul practicii tale, nu transpui in viata ta de zi cu zi, atunci nu vei putea creste si nu vei putea vedea schimbari.
Yoga ca miscare fizica sau abordare spirituala?
Consider ca de oriunde ai incepe este foarte bine. Majoritatea oamenilor incep cu partea fizica si, vrei nu vrei, daca te prinde aceasta parte fizica si daca dezvolti o practica regulata, chiar si doar 1 data pe saptamana, vei incepe sa vezi schimbari si la nivel mental si emotional.
Apoi, din interiorul tau, vor incepe sa apara intrebari si curiozitate sa aflii mai mult, sa treci dincolo de partea fizica, de asane.
Cred ca orice tip de yoga, sub orice forma, este binevenita, pentru ca odata inceputa, lucrurile vor veni de la sine!
Am avut onoarea sa invat de la numerosi profesori de yoga renumiti. Kino Macgregor a fost cea care m-a facut sa ma indragostesc de yoga. Din filmuletele ei de pe internet am inceput sa invatat yoga, apoi am avut ocazia sa practic sub indrumarea ei in repetate randuri, in Miami, Budapesta si Bucuresti.
Desi este practicanta de Ashtanga, o practica foarte solicitanta din punct de vedere fizic, cartile si cuvintele ei m-au ajutat enorm sa ma dezvolt spiritual si sa invat cum sa imi manageriez depresia.
David Swenson, unul dintre primii occidentali care au lucrat cu Sri K. Patthabi Jois, mi-a fost de asemenea profesor si de asemenea, ca si Kino, m-a invatat foarte multe despre cum sa fii om, in primul si in primul rand, cum sa navighezi cu gratie prin viata asta, deseori nebuna.
Anand Mehrotra este gurul scolii mele de yoga din India si un om extraordinar. Viziunea lui este incredibila! Reuseste sa produca o schimbare radicala in interiorul fiecarui student, iar tehnicile predate de el sunt nepretuite.
La Sattva Yoga, scoala infiintata de Anand Mehrotra, am avut ocazia sa descopar efectele incredibile ale lucrului cu energii. Le sunt profund recunoscatoare tuturor profesorilor mei pentru tot ceea ce m-au invatat si sper sa ofer mai departe cat mai mult!
Namaste
Maria Irimescu”