top of page

Fii yoghin zen de Sarbatori/ Be a zen yogi for Holidays


[Scroll for English]

Perioada Sarbatorilor este intotdeauna foarte aglomerata. Uneori ajungem sa ne simtim mai depasiti de situatie ca oricand sau ne prindem in dansul alert al perioadei si ajungem dupa un timp sa ne simtim epuizati. In continuarea iti voi oferi 10 sfaturi si trucuri din Yoga, care te vor ajuta sa faci fata acestei perioade sau oricarei alte perioade stresante.

1. Mediteaza cu ajutorul unei meditatii ghidate mindfulness. Pe Youtube gasesti numeroase astfel de meditatii de doar 10 minute. Chiar daca nu ai chef, nu stii cum, nu crezi ca poti, nu ai stare, incearca! Aseaza-te confortabil si asculta timp de 10 minute o meditatie mindfulness pe eliberare de stres, pace, calm, iubire sau orice subiect de care simti ca ai nevoie si incearca doar sa asculti ce spune. Nu e nicio problema daca nu reusesti sa iti mentii atentia asupra ei. Simplul fapt ca timp de 10 minute pe zi te opresti, iei o pauza si asculti cuvinte calme, relaxante, frumoase, iubitoare, va avea efecte asupra subconstientului tau. Cuvintele incarcate negativ creeaza stres, cuvintele incarcate pozitiv relaxeaza. Acorda-ti 10 minute in care asculti cuvinte pozitive, chiar daca nu poti aplica in totalitate ce spun ele.

2. Ia-ti ca ancora o mantra sau asculta mantre. Mantrele au o vibratie foarte puternica si desi nu poti observa un efect instant, ele lucreaza in subconstient. Alege-ti o mantra cu un mesaj de care simti ca ai nevoie. In momentele de cumpana, revino la mantra aleasa, repet-o de cateva ori in minte sau cu voce tare. Iata cateva in romana, care se potrivesc in orice moment aglomerat din punct de vedere emotional sau psihic, desi cele spuse in sanskrita au un impact mult mai mare:

”Sunt destul. Ma aflu in momentul potrivit, la locul potrivit.”

”Merit sa traiesc o viata linistita”

”Pacea mea este cea mai importanta”.

”Libertatea mi-o gasesc in posibilitatea de a spune”nu””.

3. Intoarce-te la respiratie. Respiratia atat de firava si atat de puternica, e conectata puternic cu mintea, emotiile si viata in sine. Cand te simti coplesit ia cateva raspiratii profunde, apoi lasa respiratia in ritmul ei natural si observ-o. Observa aerul cum intra si cum iese din nari, ritmul respiratiei, durata, senzatiile la nivelul narilor, a toracelui si a abdomenului, la fiecare inspiratie si expiratie. Astfel iti vei calma mintea si trupul in acelasi timp, iar viziunea ta asupra lucrurilor care te streseaza la momentul respectiv este foarte probabil sa se schimbe.

4. Numeste-ti gandurile. Da un nume gandurilor care te supara. Constientizeaza-le, identifica-le, recunoste-le, numeste-le.

5. Numeste-ti emotiile. Da un nume emotiilor tale. Constientizeaza-le, identifica-le, recunoste-le, numeste-le.

Facand acest lucru, nu te vei mai identifica cu ele. Spunandu-le numele vei putea sa te detasezi mai usor de ele si astfel sa iti schimbi reactia in fata lor.

6. Permite-ti sa te enervezi. Permite-ti sa nu mai poti. Cu totii avem momente bune si momente mai putin bune. E absolut normal. Daca iti pierzi controlul, nu pierde energie si pe a te invinui. Canalizeaza energia in ceva constructiv. Observa ce te-a facut sa ajungi in acel punct si accepta ceea ce este. Este parte din tine, dar nu te defineste. Canalizeaza-ti energia in a invata si a face mai bine pe viitor.

7. Incearca Yin Yoga. Yin Yoga este un stil in care pozitiile sunt mentinute pe perioade lungi (3-5 minute) si accentul cade pe relaxare. Astfel, atat corpul, cat si mintea se pot relaxa in profunzime.

8. Fa-ti timp si bucura-te cu adevarat de momentele doar pentru tine, chiar daca sunt scurte. Deconecteaza-te total de orice altceva in acele momente si reconecteaza-te cu tine. Ca citesti o carte, faci yoga, savurezi o ciocolata calda sau aprinzi betisoare parfumate in casa, fa-o cu prezenta.